Programa "Joves, ciència i ètica"


<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
</head>
<body>

</body>
</html>

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l'Obra Social “la Caixa” coorganitzen, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el programa “Joves, ciència i ètica”.

L’objectiu del projecte és estimular la capacitat crítica dels alumnes i promoure la seva implicació en els debats ètics que avui dia es plantegen al voltant de temes d’actualitat vinculats a la descoberta científica i les seves implicacions socials, com el canvi climàtic, la biomedicina, la nanotecnologia, la robòtica, entre d'altres.

El projecte planteja que joves estudiants de 3r d’ESO  debatin  i coneguin els aspectes ètics que comporta la recerca científica i estableixin les seves pròpies conclusions, amb el suport de científics especialitzats en cada temàtica i d’experts en ètica. En aquesta primera edició es proposa com a tema de fons el canvi climàtic, estructurat en quatre grans àrees: boscos, oceans, agricultura i salut.  Sobre cadascuna d’aquestes àrees s’hi treballarà un tema de recerca tenint en compte l’especialització del científic i les qüestions ètiques relacionades.

Els científics participants són joves estudiants de doctorat del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), per a l’àrea de boscos; l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC),  la d’oceans; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la d’agricultura; i l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB), la de salut.

Així mateix, s’han dut a terme dues sessions formatives (el 28 de setembre i el 5 d’octubre, a la seu de l’FCRi, passeig de Lluís Companys, 23, Barcelona) adreçades als professors, a càrrec d’experts de l’Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona.  Aquesta formació facilitarà les eines i estratègies adients que han d’ajudar als docents a conduir el debat ètic amb els seus alumnes i s’hi proporcionarà material de suport per al professorat.

La sessió del dia 28 de setembre va  incloure una xerrada informativa, a càrrec del Dr. Carles Gracia, professor del Departament d’Ecologia de la UB i investigador del CREAF, sobre la dimensió del repte que suposa el canvi climàtic a nivell mundial i les seves repercussions, la qual es pot veure en aquest vídeo. Durant la sessió del dia 5 d’octubre, Dani García va presentar el projecte europeu RRI Tools (Innovació i recerca responsables), liderat per la Fundació “la Caixa”, tot centrant-se en els aspectes més útils per a la comunitat educativa. 

Quant a l’esquema de treball, cadascun dels centres participants (INS El Sui, de Cardedeu; IES Can Puig, de Sant Pere de Ribes; INS Alba del Vallès, de Sant Fost de Campsentelles; INS Icària i INS Joan Manuel Zafra, ambdós de Barcelona) organitza l’alumnat de 3r d’ESO en 4 grups. Cada grup treballa un dels aspectes  sobre el canvi climàtic (boscos, oceans, agricultura i salut). El professorat explica als nois i noies el significat de la recerca i la innovació responsables i treballa els continguts facilitats sobre aspectes científics i ètics vers la problemàtica del canvi climàtic.

Posteriorment, els científics col·laboradors visitaran els centres i faran sessions a les aules on explicaran la recerca que fa l’investigador, en relació al tema determinat en cada cas (boscos, oceans, etc.), amb l’exposició dels possibles temes ètics derivats i un debat final amb els alumnes. A partir de la documentació facilitada, de les informacions aportades en la xerrada amb el científic i del debat, els alumnes confronten i extreuen conclusions conjuntament amb el professor o professora de l’aula.

Com a acció final es durà a terme, el 29 de novembre, a CosmoCaixa Barcelona,  una trobada dels 5 instituts participants al programa “Joves, ciència i ètica” en què es formaran grups de treball amb alumnes de diferents centres, que treballaran en paral·lel. Els estudiants exposaran les seves conclusions i les debatran entre ells a cada grup de treball. Aquest debat serà conduït per un expert en ètica. Fruit de la reflexió col·lectiva sorgirà un document comú de conclusions. L’acte clourà amb una conferència sobre canvi climàtic a càrrec d’un científic sènior.

 

Contacte: enric.garrell@fundaciorecerca.cat i david.segarra@fundaciorecerca.cat

 

 

 

 

 

Entitats relacionades amb FCRi